wtorek, 17 grudnia 2019

Boże Narodzenie 2019, przepis na pierniczki i kolejne dekoracje. Noël 2019, décorations et recette pour des petits pains d'épices



Bonjour!

 Idąc za ciosem zrobiłam bombki, 
podobną metodą jak serduszka z poprzedniego posta. 
Również dekorowałam je od wewnątrz.
 Na jednej połówce jest découpage 
z motywami z papieru itd collection, 
domalowaniem tła i cieniowaniem,
 oczywiście po wewnętrznej, już zamkniętej stronie. 
A drugą część bombki zrobiłam na "bursztynowo". 
Zapraszam. :)











Choinki inaczej.











Edytuję post
 i podaję sprawdzony przepis na
 świąteczne pierniczki.
Zdjęcia z ub roku,
 choć i w tym roku już jedną porcję zrobiłam ,
ale po niej ani śladu.
 Dzisiaj zabieram się  za kolejną.





1). 1kg mąki pszennej
3 łyżki kakao bez cukru

2).400 gr miodu sztucznego ( może być prawdziwy ale szkoda, gdyż w wysokiej temperaturze traci wartość)
2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
250 gr masła

3). 200 ml śmietany np 18%
3 łyżeczki sody

4).8 żółtek
3 białka +ciut soli do ubijania piany
1,5 szklanki cukru

Ciasto robimy dzień przed pieczeniem. Jest dość rzadkie, ale po 24 h zgęstnieje.
Ad1. Mąkę zmieszać z kakao.
Ad2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło, zamieszać. Schłodzić.
Ad3. W śmietanie rozpuścić sodę, zostawić na chwilę by zwiększyła objętość.
Ad4. Białka ubić z solą, do piany dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Ubijać mikserem. :tongue:

Do mąki z kakao dodawać Ad2,Ad3, Ad4. :dance3:
Dobrze wymieszać i wynieść w chłodne miejsce.

Na drugi dzień odrywać kawałki ciasta, podsypywać lekko mąką i wałkować na 3-4 mm.
Wykrawać ciastka, kłaść na lekko natłuszczoną blachę (na papier też chyba można :winked: ) i piec w 180 st. przez 6-8 minut.
Chłodne pomalować lukrem.

LUKIER
W 0,5 szklanki wody gotować 300 gr cukru przez ok 5 minut. Dodać 1 łyżeczkę octu i trochę soku z cytryny.
Lekko przestudzić. Utrzeć mikserem do minimalnej białości.
Ciepły lukier jest przeźroczysty, ale po zastygnięciu bieleje. Pierniczki można lukrować z obydwu stron.

Polecam bardzo! Ciastka po upieczeniu są miękkie i mogą długo poleżeć nie tracąc nic na smaku, ani konsystencji.
Smacznego! :heart:
**************
Pozdrawiam serdecznie.
Marta

14 komentarzy:

  1. Bardzo fajny efekt bursztynu, wygląda SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko przepiękne!!! A te choineczki to normalnie boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boskie, to są Twoje bombki retro!
      Dzięki Aga :)

      Usuń
  3. Cudowności, a choineczki - prawdziwe cacuszka :) u Mnie pierniki pierwsza partia zniknęła nie wiem kiedy, druga tura dotrwała do niedzieli, trzecie porozdawałam a czwarte ostatnie już polukrowane i wystrojone czekaja na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, ale masz w sobie samozaparcia!!!:)
      Dziękuję za odwiedziny! :)

      Usuń
  4. Piękności, cudne bombki. No, a choinki mnie powaliły. Te z domkiem są fantastyczne, no do zakochania. Niesamowity urok, magia, takie unikalny czar. Jesteś nimi zachwycona na całego!!!!!! Dzieła sztuki dla mnie!!!

    Całuję i tulę. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo mi miło, że się podobają.
      Dziękuję za zachwyt!!! :)

      Usuń
  5. Bombki są cudowne! Za przepis dziękuję, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko, koniecznie zrób te pierniczki! Rozpływają się w ustach. :)
      Dziękuję, że zajrzałaś.

      Usuń
  6. Wszystko śliczne ale te choinki rozłożyły mnie na łopatki .Są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne prace! Te bombeczki sa sliczne. A choinki niezwykle 😊❤️

    OdpowiedzUsuń