Bonjour!
Idąc za ciosem zrobiłam bombki,
podobną metodą jak serduszka z poprzedniego posta.
Również dekorowałam je od wewnątrz.
Na jednej połówce jest découpage
z motywami z papieru itd collection,
domalowaniem tła i cieniowaniem,
oczywiście po wewnętrznej, już zamkniętej stronie.
A drugą część bombki zrobiłam na "bursztynowo".
Zapraszam. :)
Choinki inaczej.
Edytuję post
i podaję sprawdzony przepis na
świąteczne pierniczki.
Zdjęcia z ub roku,
choć i w tym roku już jedną porcję zrobiłam ,
ale po niej ani śladu.
Dzisiaj zabieram się za kolejną.
1). 1kg mąki pszennej
3 łyżki kakao bez cukru
2).400 gr miodu sztucznego ( może być prawdziwy ale szkoda, gdyż w wysokiej temperaturze traci wartość)
2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
250 gr masła
3). 200 ml śmietany np 18%
3 łyżeczki sody
4).8 żółtek
3 białka +ciut soli do ubijania piany
1,5 szklanki cukru
Ciasto robimy dzień przed pieczeniem. Jest dość rzadkie, ale po 24 h zgęstnieje.
Ad1. Mąkę zmieszać z kakao.
Ad2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło, zamieszać. Schłodzić.
Ad3. W śmietanie rozpuścić sodę, zostawić na chwilę by zwiększyła objętość.
Ad4. Białka ubić z solą, do piany dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Ubijać mikserem.
![d_tongue :tongue:](https://www.deku-sabat.pl/images/smilies/d_0tongue.gif)
Do mąki z kakao dodawać Ad2,Ad3, Ad4.
![d_dance3 :dance3:](https://www.deku-sabat.pl/images/smilies/d_0dance3.gif)
Dobrze wymieszać i wynieść w chłodne miejsce.
Na drugi dzień odrywać kawałki ciasta, podsypywać lekko mąką i wałkować na 3-4 mm.
Wykrawać ciastka, kłaść na lekko natłuszczoną blachę (na papier też chyba można
![d_winked :winked:](https://www.deku-sabat.pl/images/smilies/d_0winked.gif)
Chłodne pomalować lukrem.
LUKIER
W 0,5 szklanki wody gotować 300 gr cukru przez ok 5 minut. Dodać 1 łyżeczkę octu i trochę soku z cytryny.
Lekko przestudzić. Utrzeć mikserem do minimalnej białości.
Ciepły lukier jest przeźroczysty, ale po zastygnięciu bieleje. Pierniczki można lukrować z obydwu stron.
Polecam bardzo! Ciastka po upieczeniu są miękkie i mogą długo poleżeć nie tracąc nic na smaku, ani konsystencji.
Smacznego!
![d_heart :heart:](https://www.deku-sabat.pl/images/smilies/d_0heart.gif)
**************
Pozdrawiam serdecznie.
Marta
Bardzo fajny efekt bursztynu, wygląda SUPER :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Renatko.:)
UsuńWszystko przepiękne!!! A te choineczki to normalnie boskie!!!
OdpowiedzUsuńBoskie, to są Twoje bombki retro!
UsuńDzięki Aga :)
Cudowności, a choineczki - prawdziwe cacuszka :) u Mnie pierniki pierwsza partia zniknęła nie wiem kiedy, druga tura dotrwała do niedzieli, trzecie porozdawałam a czwarte ostatnie już polukrowane i wystrojone czekaja na Święta :)
OdpowiedzUsuńAguś, ale masz w sobie samozaparcia!!!:)
UsuńDziękuję za odwiedziny! :)
Piękności, cudne bombki. No, a choinki mnie powaliły. Te z domkiem są fantastyczne, no do zakochania. Niesamowity urok, magia, takie unikalny czar. Jesteś nimi zachwycona na całego!!!!!! Dzieła sztuki dla mnie!!!
OdpowiedzUsuńCałuję i tulę. :)))
Bardzo, bardzo mi miło, że się podobają.
UsuńDziękuję za zachwyt!!! :)
Bombki są cudowne! Za przepis dziękuję, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRenatko, koniecznie zrób te pierniczki! Rozpływają się w ustach. :)
UsuńDziękuję, że zajrzałaś.
Wszystko śliczne ale te choinki rozłożyły mnie na łopatki .Są cudowne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu.:)
UsuńCUDOWNE prace!!!!
OdpowiedzUsuńFantastyczne prace! Te bombeczki sa sliczne. A choinki niezwykle 😊❤️
OdpowiedzUsuń